9/7/12

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΕΥΤΙΚΗ

Η διοίκηση της ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ, η οποία είναι θυγατρική του ομίλου ΦΙΛΚΕΡΑΜ &JOHNSON, έχει εγκαταλείψει το εργοστάσιο από τον Μάιο του 2011, και μαζί τους εργαζόμενους σε αυτό. Ως απάντηση οι εργάτες του εργοστασίου, διεκδικώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας, είναι σε επίσχεση από το Σεπτέμβριο του 2011. Το Σωματείο Εργαζομένων Βιομηχανικής Μεταλλευτικής έχει οργανώσει 40 εργάτες, όλοι εκ των οποίων είναι ως και σήμερα, ένα χρόνο μετά την διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου, δραστήριοι, κρατώντας βάρδιες στο εργοστάσιο, ώστε να μην μετακινηθεί από τη διοίκηση ή κλαπεί ο εξοπλισμός και συμμετέχοντας στις γενικές συνελεύσεις.

Η πρόταση του Σωματείου για να λυθεί το αδιέξοδο, καθώς η διοίκηση έχει δηλώσει ότι το εργοστάσιο δεν θα επαναλειτουργήσει λόγω έλλειψης κεφαλαίων, είναι να περάσει σε καθεστώς αυτοδιαχείρισης, πρόταση που υπερψηφίστηκε από το 98% των εργαζομένων στη Γενική Συνέλευση. Συγκεκριμένα ζητούν να έρθει το εργοστάσιο στα χέρια των εργατών και να παραιτηθούν, χωρίς καμία απαίτηση από την μελλοντική εργατική αυτοδιαχείριση, όλα τα μέλη της διοίκησης και οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στο ΔΣ.

Όσο αφορά το αρχικό κεφάλαιο, που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του εργοστασίου, η πρόταση των εργαζομένων είναι να δοθούν προκαταβολικά από τον ΟΑΕΔ τα ποσά που ούτως ή άλλως δικαιούνται.

Τέλος, οι εργάτες της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής διεκδικούν την δημιουργία νομοθεσίας για τη λειτουργία συνεταιριστικών επιχειρήσεων, ώστε να είναι κατοχυρωμένο νομικά τόσο το δικό τους όσο και ανάλογα μελλοντικά εγχειρήματα.

Εμείς, στον αγώνα των εργατών της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, πέραν της αυτονόητης αξίας που βλέπουμε σε κάθε εργατικό αγώνα και κάθε εργατική διεκδίκηση, αναγνωρίζουμε μία πρόσθετη αξία, η οποία έγκειται ακριβώς σε αυτή την πρόταση αυτοδιαχείρισης. Θεωρούμε ότι η κατάληψη και επαναλειτουργία των εργοστασίων και των επιχειρήσεων από τους εργάτες είναι η μόνο ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση απέναντι στην διαρκώς εντεινόμενη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Η αυτοδιαχείριση των εργοστασίων που κλείνουν είναι η μόνη που έχει τη δύναμη να κινητοποιήσει την εργατική τάξη, η οποία, ζώντας διαρκώς υπό τον φόβο της ανεργίας, δεν βλέπει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντισταθεί.

Γνωρίζουμε ότι οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε στον αγώνα για αυτοδιαχείριση του εργοστασίου θα είναι πολλές, αφού κράτος και κεφάλαιο θα είναι λυσσαλέα ενάντιά του, καθώς η πιθανή νίκη του θα αφήσει προηγούμενο και παράδειγμα για κάθε άλλο αγώνα στην χώρα. Όμως το ερώτημα σε ποιου τα χέρια βρίσκεται η παραγωγή ανάγεται σήμερα σε ζήτημα ζωής και θανάτου για την εργατική τάξη που ωθείται στην εξαθλίωση. Γι' αυτό οι εργατικοί αγώνες που προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και οι δυνάμεις που στέκονται αλληλέγγυες σ' αυτούς τους αγώνες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να συγκρουστούν με κράτος και εργοδοσία προκειμένου να πραγματοποιήσουν την κατάληψη των μέσων παραγωγής και την εργατική αυτοδιαχείριση.

Καλούμε κάθε σωματείο, οργάνωση, παράταξη και εργαζόμενο να σταθεί αλληλέγγυος/α στον αγώνα των εργατών της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής και να βοηθήσει ενεργά τους εργάτες, οικονομικά και πολιτικά .

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ: ΤΕΤΑΡΤΗ 11/7/2012, ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Κίνηση Εργατικής Χειραφέτησης και Αυτοοργάνωσης

3 σχόλια:

 1. To κείμενο στα ισπανικά:

  http://verba-volant.info/es/no-podeis-vosotros-nosotros-si-podemos-por-la-autogestion-de-la-fabrica-de-viomijaniki-metaleftiki-industrial-minera-en-tesalonica/

  Eπίσης:

  http://verba-volant.info/es/tesalonica-obreros-se-preparan-para-asumir-la-autogestion-de-una-fabrica/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ας ενημερωσει καποιος για τη συνελευση της Τεταρτης(11/7)στο ΕΚΘ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ευχαριστούμε για την διεθνή υποστήριξη!!!

  Πήγε πολύ καλά η συνέλευση, ρξε μεγάλη ανταπόκριση κόσμου, έγινε ενημέρωση από το σωματείο της ΒΙΟ.ΜΕ. για το ιστορικό του εργοστασίου, της ίδρυσης του σωματείου και του αγώνα τους και παρουσιάστηκε η πρότασή τους για την αυτοδιαχείριση του εργοστασίου. Στη συνέχεια έγιναν αρκετές τοποθετήσεις από συλλογικότητες, σωματεία και άτομα που συμμετείχαν στη συνέλευση και τελικά καταλήξαμε στην απόφαση για συγκρότηση πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στον αγώνα των εργατών με επόμενη συνάντηση την Τετάρτη 18 Ιουλίου 19.00 στο ΕΚΘ. Θα σταλεί σύντομα και δελτίο τύπου από το σωματείο σε μια προσπάθεια να ανοίξει κι άλλο το ζήτημα και να μπούμε στη διαδικασία να οργανώνουμε τα πρακτικά της προπαγάνδισης, των επόμενων βημάτων, της οικονομικής βοήθειας (που είναι αρκετά επείγουσα για τις οικογένειές τους) κλπ.

  Ενδεικτικό ήταν ότι ήρθαν εργαζόμενοι από τον Βόλο και ακόμη κι ένας αλληλέγγυος Ολλανδός που υποσχέθηκε να μεταφέρει το μήνυμα των εργαζόμενων στη βιομηχανική μεταλλευτική πίσω στην πατρίδα του, τους συντρόφους του εκεί και πάει λέγοντας.

  Αν κ βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρο ότι αρκετός κόσμος αντιλαμβάνεται πόσο σημαντική είναι αυτή η μάχη και μακάρι την επόμενη Τετάρτη να μη μας χωράει η αίθουσα!

  Ορίστε και το δελτίο τύπου που καταλήξαμε: http://biom-metal.blogspot.gr/2012/07/blog-post_12.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή