27/8/10

Κείμενο-κάλεσμα για συγκρότηση Εργατικού μπλοκ Βάσης στη ΔΕΘ

ΚΑΛΕΣΜΑ της Κίνησης Εργατικής Χειραφέτησης & Αυτοοργάνωσης για τη συγκρότηση του μπλοκ Εργατικών Σωματείων & Κινήσεων Βάσης στη διαδήλωση της ΔΕΘ

Μερικούς μήνες μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ με πρόσχημα την δήθεν διάσωση της ελληνικής οικονομίας και της ψευδεπίγραφης «εθνικής ενότητας» και τα νέα σκληρά μέτρα για εργαζόμενους, συνταξιούχους, νεολαία που επέβαλλαν ντόπιο (ΣΕΒ) και διεθνές κεφάλαιο (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) σε αγαστή συνεργασία, με τις πλάτες του αστικού πολιτικού προσωπικού, η χώρα βρίσκεται και επίσημα στα όρια της χρεοκοπίας. Κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της κοινωνίας, 100 και πλέον χρόνων, που πληρώθηκαν με τίμημα το αίμα του αγωνιζόμενου λαού, συντρίβονται μέσα σε μερικούς μήνες. Την ίδια στιγμή, οι υπαίτιοι της ελληνικής κρίσης, υπουργεία, τράπεζες, χρηματιστηριακό κεφάλαιο, οικονομικές και πολιτικές ελίτ, εργολάβοι, συνεχίζουν να απολαμβάνουν τον κλεμμένο πλούτο. Και το χειρότερο: στην προσπάθεια να διαιωνίσουν την ύπαρξή τους και να διασώσουν ένα χρεοκοπημένο σύστημα, οδηγούν στην εξαθλίωση όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας. Χιλιάδες εργαζομένων πετιούνται στο δρόμο, χάνουν βασικά ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, παίρνουν το δρόμο της ανεργίας και της επισφάλειας, συνθέτοντας τις στρατιές των μελλοντικών εξαθλιωμένων. Ταυτόχρονα, η ελληνική κρίση αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας συστημικής κρίσης και σ’ αυτό το πλαίσιο, ενώ ο καπιταλισμός ανασυντάσσει τις δυνάμεις του και εντατικοποιεί την εκμετάλλευση, οι από τα κάτω οφείλουν να οξύνουν τον κοινωνικό πόλεμο και να μετατρέψουν αυτή την συγκυρία σε ευκαιρία για την ολική ανατροπή.

Στη χώρα μας από τις αρχές του έτους και με αποκορύφωμα την 5η Μάη, η αντίδραση του κόσμου εκφράστηκε με μαζικές απεργίες, δυναμικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και συγκρούσεις. Οι καταπιεσμένοι του ελληνικού νεοφιλελευθερισμού δεν έχουν πλέον τίποτα να χάσουν, αλλά χιλιάδες λόγους για να αντιταχθούν τόσο στην σκληρή επίθεση κράτους-κεφαλαίου όσο και στην κυρίαρχη προπαγάνδα περί «εθνικής σωτηρίας» που έχει επιστρατευθεί σε όλους τους τόνους μέσω ΜΜΕ, κ.ά. με σκοπό να κάμψει και να παρακάμψει τον ταξικό ανταγωνισμό. Επιπλέον, πέρα από την ιερή συμμαχία κράτους και αφεντικών, το εργατικό κίνημα έχει να παλέψει κόντρα στις συνδικαλιστικές ελίτ της προδοτικής ΓΣΕΕ αφενός, ως «επίσημου διαπραγματευτή» των εργασιακών κεκτημένων με τον ΣΕΒ, και του ΠΑΜΕ αφετέρου, ως «αυτόβουλου διαχειριστή» των εργατικών αγώνων.

Η ιστορική συγκυρία δεν επιτρέπει πλέον στο συνδικαλιστικό/εργατικό κίνημα, που θέλει να λέγεται αγωνιστικό, ριζοσπαστικό ή αυτόνομο, να ενδίδει ούτε σε μικροπολιτικές ούτε σε συντεχνιακές λογικές. Αντιθέτως, καθιστά επιτακτικό το ζήτημα της αποδέσμευσης των πρωτοβάθμιων σωματείων και των εργατικών συσπειρώσεων από την ξεπουλημένη ΓΣΕΕ και το γραφειοκρατικό ΠΑΜΕ, και θέτει την οριστική ανατροπή του καπιταλισμού ως βασικό στόχο του κινήματος. Μόνο έτσι, μπορεί κατά τη γνώμη μας, να αποκτήσει ο αγώνας από τα κάτω εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα τον φέρουν σε θέση ανοιχτής σύγκρουσης με κράτος και κεφάλαιο. Μόνο έτσι μπορεί η εργατική τάξη και η κοινωνία να πάρει τα πράγματα στα χέρια της: με εργατικά συμβούλια, καταλήψεις εργοστασίων και άμεσο έλεγχο της παραγωγής από τους προλετάριους και την αγωνιζόμενη κοινωνία.

Στη φετινή φιέστα της ΔΕΘ η πολιτική εξουσία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό του ΔΝΤ και ένα επιτελείο «διαχειριστών», δεν έρχεται να υποσχεθεί τίποτα αλλά να προκαλέσει για ακόμη μια φορά, κλέβοντας και τις τελευταίες των κατακτήσεων μας και συντρίβοντας την λαϊκή αξιοπρέπεια. Ένα χρόνο μετά την περσινή ΔΕΘ και την μαζική απόπειρα ταξικής ανεξάρτητης πορείας στη Θεσσαλονίκη, ο αυτόνομος, ακηδεμόνευτος συνδικαλιστικός αγώνας από τα κάτω, μαζί με τα σωματεία και τις κινήσεις βάσης αποτελεί πλέον ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ.

Εμείς σαν Κίνηση Εργατικής Χειραφέτησης & Αυτοοργάνωσης παίρνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε ανοιχτά σε διάλογο όλα τα σωματεία Βάσης & τις Εργατικές Κινήσεις για την από κοινού συγκρότηση του μπλοκ Εργατικών Σωματείων & Κινήσεων Βάσης με σκοπό αφ’ ενός την κοινή διαδήλωση στα εγκαίνια της ΔΕΘ μακριά από τους γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ και το κομματικό μαγαζί του ΠΑΜΕ, και αφ’ ετέρου για να γίνει το πρώτο βήμα στη διαδικασία συγκρότησης του τρίτου πόλου στο εργατικό κίνημα, τον πόλο του αυτοοργανωμένου, επαναστατικού εργατικού κινήματος, που ζητάει τα πάντα για όλους τώρα και δεν αφήνει τίποτε σε κράτος και αφεντικά.

ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΑΝΤΟΥ
Ή τώρα ή ποτέ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΛΑΕ
ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Συζήτηση-εκδήλωση: «Η συγκρότηση του μπλοκ Εργατικών Σωματείων & Κινήσεων Βάσης, και η προοπτική συντονισμού του τρίτου πόλου στο εργατικό κίνημα»
Σάββατο 4/9 19.00 αίθουσα 301 Πολυτεχνείο (πτέρυγα αρχιτεκτόνων)


Ανεξάρτητη Συγκέντρωση & Ταξική Πορεία στη ΔΕΘ
Σάββατο 11/9 ΚΑΜΑΡΑ


Κίνηση Εργατικής Χειραφέτησης & Αυτοοργάνωσης


E-mail: ergasia2010@hotmail.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου