18/9/12

Για την εκκένωση της κατάληψης ΔΕΛΤΑ


Η εισβολή ΜΑΤ και ΕΚΑΜ στην κατάληψη ΔΕΛΤΑ στη Θεσσαλονίκη και η εκκένωσή της σηματοδοτούν μία ακόμη στιγμή εδραίωσης του νέου καθεστώτος ολοκληρωτικού καπιταλισμού και μία επίδειξη της σιδηράς πυγμής με την οποία το κράτος θα αντιμετωπίζει από’δω και πέρα κάθε απόκλιση από τις επιταγές του. Υπενθυμίζουμε ότι το κτίριο Δέλτα -στη πρότελευταία χρήση του- διετέλεσε για αρκετά χρόνια σπουδαστική εστία για τους φοιτητές του ΤΕΙ που έκλεισε από τη Διοίκηση του ιδρύματος για να "αξιοποιηθεί" επιχειρηματικά από αυτούς που λυμαίνονται την δημόσια εκπαίδευση, πετώντας απ' έξω δεκάδες φοιτητές, την ίδια στιγμή που η ανάγκες των σπουδαστών είναι τεράστιες και ακάλυπτες. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ζήτημα της στέγασης θα αναδειχθεί σε ζωτικό πρόβλημα για χιλιάδες οικογένειες, άνεργους και υποαμειβόμενους εργάτες το επόμενο διάστημα, τη στιγμή που ήδη ο αριθμός των αστέγων στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει εκτοξευτεί όπως φυσικά και το ποσοστό των αδιάθετων σπιτιών. Ακριβώς εκεί φωλιάζει και η ακραία όσο και απάνθρωπη αντίφαση που βρίσκεται στην καρδιά αυτού του σάπιου συστήματος εκμετάλλευσης, αλλοτρίωσης και ακραίου ατομικισμού. Αντί οι φυσικοί πόροι, ο πλούτος, τα παραγόμενα αγαθά και οι υποδομές να μοιράζονται σε όλους ανάλογα με τις ανάγκες τους έτσι ώστε να ζουν όλοι αξιοπρεπώς, τα πάντα συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερα χέρια –και στομάχια.

Οι καταλήψεις στέγης τους τρομάζουν ακόμη ακόμη για την προοπτική που δίνουν να πολλαπλασιαστούν, να γίνουν αντιδομές στα χέρια των από-τα-κάτω, να αποτελέσουν γενικευμένη απάντηση που θα αποσπά από το κράτος και τα αφεντικά όσα αυτοί μας κλέβουν τόσο καιρό. Γι’ αυτό και τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή να αρχίσουν σιγά σιγά να εκκαθαρίζουν όσους τέτοιους χώρους υπάρχουν, προσφέροντας παράλληλα ένα υπερθέαμα καταστολής που θα ζήλευε κάθε αμερικάνικη αστυνομική σειρά που σέβεται τον εαυτό της.

Όσοι δεν βρήκαν γελοίο το να εφορμούν δεκάδες πάνοπλοι αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων σε ένα άδειο κτίριο, ίσως και να ένιωσαν πανικόβλητοι όταν είδαν ότι εκτός από την νεοναζιστική θηριωδία που παίζει κάθε βράδυ στο δελτίο των 8, υπάρχει και η άλλη, η βία που πατάχθηκε –‘ευτυχώς’- στο όνομα της νομιμότητας ενός ξεφτιλισμένου κράτους δικαίου. Η ‘βία’ αυτών που πολεμούν κάθε αδικία, αυτών που έχουν στρατευθεί στην μάχη ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ενάντια τελικά στην εξουσία του πλούτου και της ιδιοκτησίας, η ‘βία’ των αναρχικών αγωνιστών που στοχοποιούνται. 

Η κατασκευή του εσωτερικού εχθρού αποτελεί πάγια και δοκιμασμένη στρατηγική, δεν ήταν δα καμιά παράτολμη επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Οι χρήσεις της είναι πολλαπλές και είναι όλες χρήσιμες: νομιμοποιεί την ακραία κρατική καταστολή, προωθεί την επίκληση για κοινωνική ειρήνη, νουθετεί μέσω της τρομοκρατίας και εγκλωβίζει την κοινωνική πλειοψηφία ανάμεσα σε δύο υποτιθέμενα άκρα που είναι ικανός να την διαχειριστεί φυσικά μόνο ο εγγυητής της ισορροπίας του τρόμου, το κράτος και αυτοί που κάνουν κουμάντο στις ζωές μας. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι εκτός απ’ το ότι εξισώνει τα δύο ‘άκρα’ στην κοινωνική συνείδηση, προσφέρει και ένα ιδανικό άλλοθι στην επελαύνουσα ακροδεξιά ώστε αμέσως μόλις τελειώσει με τους μετανάστες, τους παράνομους μικροπωλητές και όποιον άλλον φουκαρά σκαρφιστεί ακόμη, να αναλάβει τις εκκαθαρίσεις πολιτικών χώρων, αγωνιστών και λοιπών ‘διαφωνούντων’. Την ίδια στιγμή που το κράτος δείχνει τα δόντια του στα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, αφήνει να αλωνίζουν οι παρακρατικές συμμορίες των νεοναζί δολοφόνων και κουκουλώνει υποθέσεις όπως αυτή του φασίστα-βομβιστή της Σπάρτης.

Όσο γρηγορότερα ανακαλύψουμε τους τρόπους με τους οποίους θα απαντήσουμε στην εφιαλτική κατάσταση που διαμορφώνεται για όλους μας, τόσο το καλύτερο για το μέλλον αυτής εδώ της κοινωνίας και της επιβίωσής της ως τέτοια. Κατειλημμένοι, ελεύθεροι και κοινωνικοί χώροι σε άμεση επαφή με το κοινωνικό και εργατικό κίνημα που θα τους υπερασπιστεί και θα τους γενικεύσει.

Κίνηση Εργατικής Χειραφέτησης & Αυτοοργάνωσης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου