29/7/11

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στα Applebees

Την περίοδο της κρίσης, η κρίσιμη απάντηση θα δοθεί από τους εργαζόμενους. Ενώ κράτος-κεφάλαιο και διεθνείς οργανισμοί ρίχνουν όλες τους τις δυνάμεις στην αρένα της κοινωνικής πάλης με στόχο την ολοκληρωτική απογύμνωση των εργαζομένων από κάθε δικαίωμα στην εργασία, στην ίδια τη ζωή, εμείς οι από τα κάτω, αντί να σηκώσουμε λευκό πανί οφείλουμε να εντείνουμε με ακόμη πιο άμεσα χτυπήματα την ταξική αντιπαράθεση. Να στοχεύσουμε στην καρδιά του κτήνους, να πάρουμε στα χέρια μας την παραγωγή. Σε κάθε επιβουλή των αφεντικών απαντάμε με τον ταξικό εκβιασμό.

Η κατάληψη στο εστιατόριο «Applebees» στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα πολύ καλό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Οι εργαζόμενοι εκεί, αρχικά αναγκάστηκαν να προβούν σε επίσχεση εργασίας μετά από δυο μήνες απλήρωτοι κι ενώ αντιμετώπισαν επανειλημμένα την αδιαφορία του εργοδότη για το ζήτημα της μισθοδοσίας. Όλο το προηγούμενο διάστημα επιδοθήκαν σε έναν αγώνα για να διασφαλίσουν την εργασία τους αλλά και τα δεδουλευμένα, ο οποίος εμπεριείχε καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας και συμμετοχή στις πανεργατικές απεργίες. Εισέπραξαν όμως κοροϊδία και εμπαιγμό από μεριάς της διοίκησης. Το μέλλον όχι μόνο για τους 15 εργαζόμενους του καταστήματος της Λεωφόρου Νίκης αλλά και των υπολοίπων 150 στην αλυσίδα φαινόταν δυσοίωνο. Όταν στις 15/7 πριν ξεκινήσει η πρωινή βάρδια τους ενημέρωσαν τηλεφωνικά πως η εταιρεία έκλεισε! Στην επιθεώρηση η εργοδοσία δήλωσε πως δεν πρόκειται να πληρώσει τίποτα από δεδουλευμένα, αποζημιώσεις κτλ. Δηλαδή μετά από χρόνια ξεζούμισμα με ελαστικές σχέσεις εργασίας, τους πετάνε απλήρωτους στο δρόμο, αφού μάζεψαν από τον ιδρώτα τους αρκετά εκατομμύρια στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Η απάντηση ενάντια στην εργοδοτική κοροϊδία, ήρθε άμεση και δίκαιη, οι εργαζόμενοι κατέλαβαν το χώρο εργασίας τους για να μην πάρει τίποτα ο εργοδότης μέχρι να πληρωθούνε. Αποφασίσανε παράλληλα να αυτοδιαχειριστούνε το μαγαζί ώστε να μπορέσουνε οικονομικά να συντηρήσουνε τις οικογένειές τους. Η κατάληψη στα «Applebees» αποτελεί παράδειγμα για όλους τους εργάτες, καθώς και οποιοδήποτε τέτοιο μεμονωμένο εγχείρημα, που καταδεικνύει στην πράξη ότι οι εργάτες μπορούν χωρίς αφεντικά. Ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο της ολοκληρωτικής επίθεσης στα εργατικά κεκτημένα και δικαιώματα, οι καταλήψεις στους χώρους εργασίας μπορούν να εξυψώσουν την αυτοπεποίθηση της τάξης, για να προχωρήσει από τις μεμονωμένες κινήσεις στην οργάνωση και τον συντονισμό με στόχο την συνολική απαλλοτρίωση πλούτου και παραγωγικών μέσων και την κοινωνικοποίηση της παραγωγής.

Η Κίνηση Εργατικής Χειραφέτησης & Αυτοοργάνωσης στηρίζει τον δίκαιο αγώνα και υποστηρίζει άνευ όρων τα μέσα πάλης. Στον καιρό που εξυφαίνεται πιο καθαρά από ποτέ η προσπάθεια εξόντωσης των εργαζομένων μέσω της ανεργίας και της εργασίας υπό ξεφτελιστικές συνθήκες, καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από τα Ταξικά Σωματεία Βάσης, ανεξάρτητα και ενάντια από τα ξεπουλημένα τσιράκια της ΓΣΕΕ και τα κομματικά μέτωπα του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ, με στόχο η δημιουργία ενός Συντονιστικού Εργατικής Βάσης και Δράσης των Από τα Κάτω ενάντια σε Κράτος-Κεφάλαιο-Διεθνείς Καπιταλιστικούς Οργανισμούς, με στόχο την χειραφέτηση της τάξης, και την απελευθέρωση της κοινωνίας, από τα δεσμά της ιδιοκτησίας και της μισθωτής εργασίας, στο δρόμο για την κατάκτηση της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης σε μια κοινωνία χωρίς ταξικούς διαχωρισμούς.

Η Κ.Ε.Χ.Α. καλεί όλο τον λαό της Θεσσαλονίκης να συνδράμει την προσπάθεια των εργαζομένων στα «Applebees», γιατί κάθε εργατικός αγώνας, μας αφορά όλους, γιατί οι αγώνες που γίνονται από εργαζόμενους για εργαζόμενους πρέπει να μάθουν να νικούν, και θα νικήσουν.

- Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
- Καμιά θέση εργασίας χαμένη για τους εργαζόμενους.
- Κατάληψη στα μέσα παραγωγής και διαχείριση τους από τους εργάτες.

1 σχόλιο: